Orientació Sabadell

  • Augmenta la mida de la font
  • Mida de la font per defecte
  • Disminueix la mida de la font
Curses: tipus i categories

Categories

Les categories a les curses d’orientació es fan en funció de l’edat i el sexe. És a dir es classifiquen per separat les dones i els homes. I segons l’edat hi ha diferents circuits amb diferents dificultats.

El que varia d’un circuit a un altre és la distància total, i la dificultat física i técnica.

Tipus de curses

Els diferents tipus de competició d’orientació es poden dividir segons:

1) La durada (o format) de la carrera:

- Sprint

- Mitja-llarga

- Rogaine

- Relleus

Sprint

És un tipus de cursa que es caracteritza per la seva rapidesa. Acostumen a exigir un nivell tècnic alt a on la elecció de la ruta més eficient marca les diferències entre els participants.

Normalment es desenvolupen en terreny urbà. El temps del guanyador és de 15-20 minunts.

Mitja-llarga

És el tipus més habitual que es practica.

El terreny pot ser variat, ja sigui a una zona de bosc o urbana. La diferència entre la mitja i la llarga a de més que la distància és que la mitja acostuma a tenir les fites més pròximes sent així més dificultosa que la llarga a on les fites poden estar més llunyanes entre elles posant a prova les qualitats físiques del corredor.

El temps del guanyador pot variar segons la categoria, però està entre el s 35-45 min de la mitja als 60-80 min a la llarga distància.

Rogaine

És una modalitat de cursa que ha arribat recentment a Catalunya. La primera rogaine que es va realitzar va ser fa 4 anys. Darrerament s’ha creat la Copa Catalana de Rogaine que és una competició que agrupa les diferents rogaines que es realitzen durant la temporada.

Les característiques de la rogaine la fan diferent de les curses convencionals. El terreny és molt més ampli. En contes de lluitar contra el crono, es compta amb un temps límit per realitzar la cursa 3 o 6 hores habitualment. I els participants han d’escollir bé la seva estratègia per tal de aconseguir visitar el màxim de fites possibles ja que cada una d’aquestes té una puntuació que sumada al final de la cursa ens dona la classificació.

Relleus

És tracta d’una modalitat en la que els corredors formen un equip i corren en tandes donant-se el relleu. El temps final de tots el membres de l’equip determina la classificació final.

A Catalunya es celebra cada temporada el Campionat de Catalunya de Relleus. A Espanya aquest campionat es celebra per comunitats autònomes durant els Campionats d’Espanya. Y també exiteixen campionats internacionals per relleus com la Jukola, una de les curses internacionals més conegudes a on milers d’orientadors corren per torns en els fantàstics boscos de Finlàndia. Aquesta cursa té la peculiaritat que es celebra de nit.

2) L’ordre en el qual s’han de passar els controls:

o En un ordre específic (l’ordre està preestablert) Lineal

o Sense ordre específic (la persona competidora és lliure d’escollir l’ordre) Score

3) El moment del dia en què es fa la competició:

o De dia (amb llum solar)

o De nit (en la foscor)

Competicions

Les diferents federacions tenen un calendari de competicions que cada vegada és més complet, podent trovar curses cada cap de semana i de vegades més d’una el mateix dia.

Copa Catalana i Campionats de Catalunya

La més important dins de la Federació catalana de Curses d’orientació (FCOC). Els diferents clubs que formen la federació organitzen curses puntuables per la Copa. Enguany constarà de 13 curses puntuables de les diferents modalitats. En cada cursa, els participants obtenen una puntiació en funció de la seva clasificació i sumant les diferents curses de la copa a finals de temporada s’obtenen els guanyadors de cada categoría. Es fa una clasificacioó individual i una altre de clubs.

LLiga Espanyola

És el mateix format que la Copa Catalana però gestionada per la Federació Espanyola de Orientació (FEDO). En aquestes curses hi molt bon nivell entre els corredors que participen.

Dins de les competicións que organitza la FEDO están els campionats d’Espanya que es celebren cada any per semana santa i que reuneixen a centenars de corredors representant els seus clubs i comunitats autònomes.

LLiga nocturna

Son unes curses que es celebren durant l’ivern, els dimecres a partir de les 20h. Serveixen per entrenar tecnicament amb mapa durant la temporada que no hi ha tantes curses oficials.

Altres

LLiga Sprint: modalitat que recentment ha creat el club senglar-o i que consta de diverses proves en format sprint. Cada dia de competició es disputen dues curses sprint i segons la clasificació en cadascuna d'elles es realitza la clasificació general.

Campionats escolars

Copa Catalana Rogaine

Populars

.